انار

سردخانه حنیف اماده نگهداری انواع محصولات انار می باشد.

انواع انار در ایران:

 

  • انار خفر شیراز:
    نماد انارهای سفید و شیرین است. کمی ارزان‌تر از بقیه است چون ظاهرا خون آنها قرمزتر از این یکی است! اما خاصیت انار سفید بیشتر است؛ امگا 3، امگا 6 و مواد غذایی بیشتری دارد و اتفاقا در کشورهای اروپایی، گران‌تر از نوع دانه قرمز آن است.

 

  • انار ساوه:
    انار ساوه معروف است. شاید به 3 دلیل؛ شیرینی، پوست نازکی و ماندگاری طولانی.

 

  • انار فیروزکوه:


این انار دانه درشت است و آبدار؛ پوست مقاومی در برابر ضربه داشته و ترکیدگی کمی هم دارد. مزه‌اش ملس (ترش و شیرین) است و قابلیت ماندگاری بالایی دارد و بهترین نوع انار برای کسانی است که مبتلا به فشار خون یا غلظت خون هستند.

  • انار نیزار قم:


این انار دیررس و دانه درشت است با طعم ملس و پوستی نازک که کمتر می‌شود روی آن ترکیدگی دید.
اما ویژگی مهم آن این است که در برابر اغلب آفت‌ها مخصوصا کرم گلوگاه مقاوم است و همین باعث ماندگاری طولانی آن می‌شود. برای آنها که انار را مثل پیاز و سیب‌زمینی زیاد می‌خرند و یکجا – حتی تا بهار – نگه می‌دارند، این نوع بهترین انتخاب است.

 

  • انار فردوس خراسان:


زیاد قیافه ندارد اما در عوض به جای 6/16 درصد قند، 2 درصد بیشتر – یعنی 6/18 درصد– قند مفید دارد.
مواد «فنولیک» این انار هم آن‌قدر هست که بتواند مسمومیت کبد را درمان کند اما شاید مهم‌تر از همه اینها، قابلیت ماندگاری آن است؛ انار فردوس را تا 3 ماه می‌شود سالم نگه داشت.

  • انار سیاه:

انار سیاه را کمتر دیده‌اید. بیشتر از آنکه توی جعبه میوه‌فروش‌ها باشد، توی قوطی عطاری‌ها پیدا می‌شود چون خاصیت درمانی زیادی دارد. «زردی، اسهال و سیاه سرفه» اصلی‌ترین بیماری‌هایی است که دوایشان انار سیاه است.
این انار، دانه درشت و شیرین است، با پوستی متوسط که ترکیدگی زیادی دارد. زودرس است و البته در برابر کرم گلوگاه مقاوم. این انار معمولا به محض رسیدن، روی همان شاخه ترک می‌خورد و غیر از خاصیت‌های درمانی، جان می‌دهد برای عکس‌گرفتن.

  • انار آقا محمدعلی گلوبسته:


این انار با اسم طولانی جالبش، دانه‌های درشت و شیرینی دارد که زیر یک پوست ضخیم دسته به دسته نشسته‌اند.
ترکیدگی پوست این انار کم است و مقاومت خوبی در برابر کرم گلوگاه دارد. معمولا هم آفتاب‌سوخته و زودرس است.

 

  • انار شیرین یزد:


این انار مثل لهجه خود یزدی‌ها شیرین است. دانه درشت است و معمولا سفید تا صورتی کم‌رنگ و رو.
کرم گلوگاه برای نفوذ در این انار مشکل دارد. انار شیرین یزدی را با پوست نازکش کمتر همراه این کرم می‌بینیم. اما پوست این میوه یزدی حسابی ترک می‌خورد و ماندگاری بسیار کوتاهی دارد.

 

  • قجاق گلوبسته و گلوبلند:


اینها آخر انارهای ترش و شیرین و به اصطلاح ملس دانه‌درشت‌اند؛ با پوستی نازک که معمولا ترک‌خوردگی ندارد. مهم‌تر اینکه نسبت به کرم گلوگاه مقاومند و پوستشان آفتاب‌سوخته نمی‌شود. انارهای قجاق را آخر پاییز می‌شمارند چون نسبت به بقیه دیررس به حساب می‌آیند.

 

    انار ساوه

از قدیم و ندیم ساوه با انارش معروف شده. هنوز هم که هنوز است میوه‌فروش‌های دوره‌گرد و یا حتی مغازه‌دارها برای معرفی و تبلیغ انارشان می‌نویسند انار ساوه موجود است! واقعیتش را هم بخواهید انار ساوه ویژگی‌های خاص خودش را دارد که از جمله طعم ملس آن است. حتی در رقم ملس انار ساوه هم تنوع زیادی وجود دارد. ارقام مشهور دیگر انار ساوه که ما شاید از آن خبر نداشته باشیم، تبریزی، یوسف‌خانی، محمدعلی خانی، سیاه، آلک و …. هستند. انار ملس ساوه در جهان بی نظیر است و مشتاقانی را از سراسر جهان به دلیل طعم و مزه خاص خود دارد. اما نکته دیگری که انار ساوه را متمایز می کند، غلظت آب آن است. غلظت بالایی که اصطلاحا به آن “بریکس” می‌گویند. این نوع انار نسبت به سایر انارهای تولیدی در جهان بریکس بالاتری دارد که دلیل آن آب و هوای خاص منطقه ساوه است.

به دلیل غلظت و بریکس  بالای انار ساوه، یک لیتر آب انار این منطقه  حدودا نیم کیلو رب انار می‌دهد؛ در حالی‌که انار سایر نقاط کمتر از چهارصد گرم رب تولید می‌کند. اما اگر خواستید انار ساوه را از سایر انارهای شهرهای دیگر تشخیص دهید باید بدانید که رنگ پوست انار ساوه قرمز است و همچنین ضخامت بیشتری دارد که همین مزیت باعث ماندگاری بیشتر انار می‌شود.

 

     انار فارس

فارس هم یکی از قطب‌های تولید انار در کشور است. شهرستان نی ریز با 6 هزار و 500 هکتار باغ انار رتبه نخست تولید انار را در استان فارس به خود اختصاص داده و بخش قطرویه با تولید سالانه 60 هزار تن بزرگترین تولید کننده انار شهرستان نی ریز است. انار تولیدی در این شهرستان علاوه بر مصارف داخلی به کشورهای کره جنوبی، روسیه، کشورهای آسیای میانه، کشورهای حوزه خلیج فارس و برخی کشورهای اروپایی صادر می شود .

انار قطرویه به دلیل رنگ پوست، رنگ آریل، ضخامت پوست و طعم میوه بسیار بازارپسند و پرفروش است و مشتریان زیادی هم دارد.

   

     انار جلفا

اراضی حاشیه رودخانه ارس در جلفا، مناسب کشت و پرورش محصول انار است. چون درخت انار مخصوص مناطق نیمه گرمسیری است، آب و هوای نیمه گرمسیری این شهرستان بزرگترین فاکتور برای پرورش و کشت انار به حساب می‌آید. باغات واقع در روستاهای اشتبین، قولان، میسن، کردشت، دوزال، نوج مهر و پهناور از مناطق عمده تولید انار در شهرستان جلفا هستند و انواع انار سفید یزدی، دانه قرمز رباب با طعم ملس، گلوشا، شیرین، ترش، میخوش، فاروق، قره قابوغ (انار سیاه) در شهرستان جلفا تولید می‌شود. انار جلفا از لحاظ پسند بازار و طعم و مزه جزو بهترین‌هاست؛ به‌طوری‌که انار ملس تولیدی جلفا در حال حاضر مورد توجه کشورهای همسایه همچون ارمنستان و آذریایجان قرار گرفته است. در روستاهای جلفا برداشت محصول انار از اوایل مهر آغاز می‌شود و تا اواخر آبان‌ماه هم ادامه دارد.

 

 

   انار کوهدشت

کوهدشت هم با انار سیاب معروف است. منطقه “سیاب” کوهدشت مرغوب‌ترین انار تولیدی کشور را دارد اما متاسفانه این محصول با اسم‌های دیگر در بازارهای جهانی عرضه می‌شود و شاید به همین دلیل باشد که نام این نوع انار برایمان چندان آشنا نیست. شهرستان کوهدشت در استان لرستان به دلیل شرایط آب‌وهوایی مساعد و خاک مرغوب یکی از مناطق انارخیز کشور است و منطقه “سیاب” که در جنوب غربی این شهرستان و در فاصله 60 کیلومتری آن قرار دارد یکی از مرغوب‌ترین انارهای تولیدی در سطح کشور را تولید می‌کند. از میان انارهای تولیدی در تنگ سیاب ارقام یاقوت سیاب، امید سیاب و دردانه سیاب را می‌توان به‌عنوان ارقام برتری که به‌عنوان نمونه، قابلیت صادراتی بالا دارند، نام برد. یاقوت سرخ کوهدشت که محصولی کاملاً ارگانیک است مورداستفاده ده‌ها کشور دنیا قرار می‌گیرد. استان لرستان در کشور در تولید انار رتبه هفتم را دارد که 73 درصد انار استان از شهرستان کوهدشت برداشت می‌شود.

 

    انار گیلان

بیشترین سطح کشت باغات انار ترش گیلان در شهرستان ماسال و بیشترین سطح کشت باغات انار شیرین در شهرستان رودبار واقع شده است. باغ‌های انار به صورت پراکنده درهمه مناطق گیلان به ویژه مناطق جنگلی و کوهستانی وجود دارد. در واقع ۷۶۰ نوع انار در کشور پرورش داده می‌شود  که بومی‌ترین و ترش‌ترین آن در گیلان به بار می‌نشیند. انار ترش معمولا در خورش های گیلانی و چاشنی‌های زیتون نیز استفاده می شود. فراوانی انار ترش در گیلان موجب شده کدبانوهای گیلانی از دانه، آب و رب این محصول درپخت ۹۰ درصد از غذاهایشان استفاده کنند. انارآویج، زیتون پرورده، فسنجان، کال کباب و میرزا قاسمی از غذاهای محلی معروف است که کدبانوهای گیلانی برای پخت آن از رب و یا آب انار ترش استفاده می کنند. مانند بیشتر نقاط ایران، برداشت انار در گیلان از مهرماه شروع می‌شود و تا پایان آبان ماه ادامه دارد.

   انار فیروزکوه

کیفیت انار روستای محمودآباد فیروزکوه در جهان شهرتی خاصی دارد به گونه‌ای که محصول انار این روستا به کشورهای اروپایی صادر می‌شود. روستای محمودآباد در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه قرار دارد و از توابع دهستان بزرگ حبله رود شهرستان، در منطقه‌ای واقع شده که محصول انار بیشترین بازدهی و ثمره را در آن منطقه دارد. این روستا هر ساله در فصل پاییز هنگام فصل انار، علاقمندان و گردشگران زیادی را به خود جذب کرده و در این زمان جشنی موسوم به جشن انار هم در این روستا برگزار می‌شود. انار محمودآباد دانه درشت است و آبدار؛ پوست مقاومی در برابر ضربه داشته و ترکیدگی کمی هم دارد. مزه‌اش ملس (ترش و شیرین) است و قابلیت ماندگاری بالایی دارد و بهترین نوع انار برای کسانی است که مبتلا به فشار خون یا غلظت خون هستند.

  بهترین انار صادراتی ایران

بهترین انار صادراتی ایران تولید مناطق خوش آب و هوای کشور است. به دلیل کیفیت بالای این محصولات در بازارهای جهانی با استقبال روبرو است.
در میان انواع میوه های خوش طعم و خوشمزه انار جزء پرمصرف ترین ها است که در نواحی مختلف کشور گونه های مختلف آن فرآوری می گردد. به صورت کلی انار به دو نوع انار دانه سفید و دانه قرمز تقسیم بندی می گردد که از انار دانه قرمز غالبا جهت تهیه رب انار در کارخانه های صنعتی بهره گرفته می شود. از این رو حجم بالایی از انارهای درجه یک صادراتی موجود در بازار توسط شرکت های تولیدی رب خریداری می گردد و از آن برای تولید رب انار درجه یک و باکیفیت استفاده می شود.

   بهترین انار ایران

در حال حاضر در کارخانه های تولیدی داخلی از بهترین انار ایران در حجم بالا برای تهیه رب استاندارد و مرغوب استفاده می گردد که می توان بسته بندی های مختلف آن را در بازار مشاهده کرد. از آنجا که حجم تولید انار ایران بسیار بالا است مقدار قابل توجهی از این محصولات مازاد بر مصرف بازار بوده و از این رو در کارخانه های تولید آبمیوه به کار گرفته می شود. بخشی نیز در بسته بندی های مناسب به خارج از کشور صادر می گردد.

   بهترین انار صادراتی

از بهترین نمونه های انار در بازار که به صورت بسته بندی های استاندارد و یکدست عرضه می شود انار صادراتی ایران است که از گونه های باکیفیت و پر آب می باشد. بهترین انار صادراتی ایران تولید مناطقی از کشور است که دارای آب و هوای معتدل می باشند. از ویژگی های انار صادراتی ایران عدم وجود کرم گلوگاه در این میوه ها و یکدست بودن این انارها از نظر سایز می باشد.

 

صادرات انار از دیرباز ارزآوری بسیار خوبی را برای کشور به همراه داشته است.بیش از نیمی از انار جهان در ایران تولید و به کشورهای مختلف جهان صادر می‌شود. درگذشته ایران تنها صادرکننده انار به دنیا محسوب می‌شد.
انار میوه درختی است که ارتفاع آن معمولا تا حدود ۴ متر می رسد و در مناطق نیمه گرمسیری می روید. انار، بومی مناطق مرکزی و شرق ایران تا کوه‌های هیمالیا در شمال هند بوده و یکی از اولین گیاهان اهلی شده توسط انسان ‌است. دانه‌های انار اغلب قرمز و گاهی سفید یا به رنگ‌هایی بین آن دو می باشند. از نظر مزه هم به سه مزه شیرین، ترش و ملس تقسیم می گردند.

از میوهٔ انار، آب انار، کنسانتره انار، رب انار، لواشک انار و مربای انار تهیه می‌شود.

آیا می دانید ایران با تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن انار، بزرگترین تولیدکننده انار در دنیا است و هندوستان دومین کشور تولیدکننده این میوه است؟

صادرات انار و مهمترین ارقارم صادارتی انار

در ایران بیش از ۷۴۰ نوع انار وجود دارد اما شهسوار دانه قرمز، میخوش، شیرین ساوه، آلک ساوه، ملس اصفهانی دانه قرمز، شیشه کپ خراسان و قجاق قم از انواع معروف انار ایرانی‌اند.

مرفولوژیکی ارقام صادراتی انار مناطق مختلف کشور که برای صادرکنندگان مقبولیت دارند عبارتند از : رنگ پوست ، رنگ دانه ، طعم دانه ، ضخامت پوست و وزن میوه.

انارهایی که دارای صفات مرفولوژیکی هستند و مناسب صادرات:

ملس ساوه ،رباب نی ریز، شیشه کپ فردوس ، نادری بادرود ، ملس یزدی ، قجاق قم ، اردستانی مه ولات ، بجستانی گناباد و خزر بردسکن.

گفتنی است انار تازه به ۲۰ کشور جهان از جمله آلمان، انگلستان، امارات متحده عربی، اوکراین، سوئد، سوئیس، هلند و کره جنوبی صادر شده و در این بین کره جنوبی بزرگترین خریدار انار از ایران بوده است.

برای نگهداری انار به مدت طولانی می‌توانید آن را لای کاغذ روزنامه پیچیده و در سبد چوبی، در جایی دور از آفتاب و خنک مثل زیرزمین، نگهداری کنید.

بهترین دما برای نگهداری انار ۵ درجه سانتیگراد است.

مهمترین خواص انار

انار سرشار از آنتی اکسیدان بوده و دارای مقادیر زیادی ویتامین ث و پتاسیم می‌باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده، انار دارای خواص درمانی  است:

کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی

کاهش خطر سرطان، بخصوص سرطان پروستات و پستان

کاهش کلسترول خون

جلوگیری از آسیب دیدن سلول‌ها

کمک به سلامت لثه‌

انار (Pomegranate) در گمرک جهانی با کدتعرفه (HS Code) به شماره ۰۸۱۰۹۰ شناخته می شود.

لازم به ذکر است که همه ی محصولات را به طور دقیق و جزئی نمی توان بررسی کرد و به همین علت گروهی از کالا ها را که مرتبط به کالای مورد نظر شما است، تحلیل و بررسی میکنیم تا استعداد های بازار محصول منتخب را در مناطق مختلف دنیا بشناسیم.

تمام گزارشات زیر براساس آنچه تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی در گمرکات اظهار و ثبت شده، درج شده است.

تلاش بر این است که با مطالعه این گزارشات فضای تجاری محصول مدنظرتان را بهتر بشناسید و با آگاهی بیشتر اسباب نتیجه گیری قوی تر را برای تجارت خود فراهم آورید.

آمار صادرات انار

  • هدف شناسایی رقبا در بازار جهانی است.
  • رقم کل صادرات: ۳,۹۵۵,۷۴۰,۰۰۰ دلار
  • میزان رشد پنج ساله ارزش هر واحد: ۱۹ درصد
  • میزان رشد یکساله ارزش هر واحد: ۳ درصد
  • میانگین فاصله از کشور وارد کننده: ۲,۸۱۷ KM

آمار واردات انار

  • هدف شناخت متقاضیان و پتانسیل ها در بازار است.
  • رقم کل واردات: ۳,۳۰۲,۴۱۰,۰۰۰ دلار
  • میزان رشد پنج ساله ارزش هر واحد: ۶ درصد
  • میزان رشد یکساله ارزش هر واحد: ۴ درصد
  • میانگین فاصله از کشور صادر کننده: ۳,۵۹۱ KM
  • ایران تا شعاع ۴ هزار کیلومتری قابلیت پوشش و صادرات در ۴۰ الی ۵۰ کشور را دارد.
  • بیشترین ظرفیت و پتانسیل صادراتی برای صادرات این محصول از جمهوری اسلامی ایران را کشورهایچین، عراق و روسیه دارا هستند.
  • جمهوری اسلامی ایران نزدیکترین ارتباط صادراتی را با ارمنستان دارد.
  • بازارچین بیشترین ظرفیت تقاضا را برای کالای ذکر شده دارد.
  • چینبیشترین تفاوت بین پتانسیل صادرات و صادرات واقعی را از نظر ارزش نشان می دهد، ظرفیت باقیمانده صادرات به ارزش ۴٫۷ میلیون دلار است.

قوانین ارائه و عرضه محصول انار در بازار جهانی

  • انگلستان: این کشور از مهم ترین کشورهای مصرف کنندهانار می باشد. در سال های اخیر عرضه محصول انار در این کشور بسیار مشکل شده است.
  • *هلند: علاوه بر انار، هلند کشور پخش کننده دیگر انواع میوه و سبزیجات به بقیه کشورهای اروپایی است و بنابراین با رقابت دو جانبه هلند مواجه هستیم.
  • سوئد ، فنلاند، آلمان، فرانسه، سوئیس و ایتالیا : مصرف کننده های انار در سایزهای ۱۰ و بزرگتر – ۱۵ – ۱۲ و اكثرا در جعبه های ۵ کیلوگرمی است.
  • *کشورهای شرقی: این کشورها انارهایی در سایزهای متوسط ۲۰ و ۲۵ و در جعبه هاب ۵ کیلو گرمی مصرف می کنند، و استفاده از سایزهای بزرگتر در این کشور رو به افزایش است.
  • امارات متحده عربی و مالزی: معمولا حدود ۳۰% انار به این کشورها فرستاده می شود که به صورت جعبه های ۱۰ کیلوگرمی بسته بندی می شوند و اغلب با قایق حمل می شود. انار مصرفی این کشورها بیشتر در سایز های بزرگ ۳۰-۲۴ هستند که ۴۰ تا ۵۰% آن ها در جعبه های ۱۰ کیلوگرمی بسته بندی می گردند.
  • آمریکا و کانادا: بیشتر انواع انارهای مصرفی این کشورها دارای پوست بسیار قرمز هستند حتی با دانه های که خیلی هم خوشمزه نیستند.
  • اسپانیا : سایزهای مصرفی معمولا درشت می باشد و در بازارهای تجاری در جعبه های ۱۰ کیلوگرمی و محافظت بسیار خوب و جعبه های یک لایه و ۵ یا ۱۰ کیلو گرمی و با سینی توزیع می شوند.

شاخص های مربوط به حضور ، ماندگاری وعرضه محصول اناردر بازار جهانی

  • یکی از مهمترین بخش ها جهت دستیابی بهعرضه محصول انار در  بازارهای جهانی و افزایش بدست آوردن سهم بازار، شناخت قوانین و مقررات کشورهای مختلف همچنین سلایق بازارهای آن کشورها می باشند. بعلاوه امروزه کسب بازارهای جهانی، منوط به ایجاد حس اعتماد پذیری کالا می باشد و این امر نیز تنها با دقت ، کیفیت و خلاقیت ایجاد می شود.
  • از جمله مواردی که در این خصوص باید به آن توجه شود عبارتند از:
  • دارا بودن کیفیت بالای بسته بندی محصول همراه با رقابتی می تواند منجر به حفظ و تقویت عرضه محصول انار در بازارهای جهانی گردد.
  • حس اعتماد پذیری در مصرف کننده از مهمترین شاخص های عرضه محصول انار در بازار است
  • ارسال نمونه به بازار به منظور بازاریابی: مطابقت اندازه بسته بندی ها با سلیقه مشتریان، بسته بندی های کیفیت ، نظم و ترتیب در چیدمان دقت در شرینک کردن و استمرار عرضه کالا می تواند این احساس را در بازارها تقویت کرد.
  • همچنین ایجاد ارزش فوق العاده و ارج نهادن به (BRAND) کالا می تواند در ایجاد مزیت رقابتی موثر واقع شود.
  • مطابقت اندازه بسته بندی ها با سلیقه مشتریان در مراحل عرضه و توجه به سلایق در رفتار مصرفی، ارایه برگه مشخصات کالا همراه با بسته بندی ، تحویل محصول مطابق با مشخصات و نمونه های ارائه شده، جابجایی مناسب و امکانات ذخیره سازی مناسب، استفاده ار مواد بسته بندی مناسب برای حمل راه دور نیز می تواند در ماندگاری و تقویت محصول مفید واقع شود.
  • تبلیغات (خصوصا برای محصولات جدید در بازارهای جدید)

 

چالش های تجارت و عرضه محصول انار

صادرات انار نیز مانند صادرات بسیاری از محصولات کشاورزی هنوز با مشکلات متعددی در زمینه مسایل مربوط به حمل و نقل محصولات، مقررات دست و پاگیر اداری، آشنا نبودن باغداران و صادرکنندگان با روشهای علمی مواجه است. که می تواند صدمات زیادی به صادرات زیادی به صادرات این محصول وارد کند.

  • عدم مهار و کنترل کرم گلوگاه ایران و در نتیجه افزایش ضایعات محصول باعث کاهش حجم صادرات و به تبع آن متزلزل شدن اعتبار نام ایران در داخل و خارج میگردد.
  • عدم توجه به استانداردهای کشور وارد کننده
  • به دلیل نگهداری انار به صورت سنتی ارزش افزوده آن قابل توجه نیست و در نتیجه تضمین برای تثبیت قیمت آن در سال های آینده وجود ندارد.
  • عدم وجود صنایع تبدیلی به تعداد کافی
  • عدم تعادل بین هزینه های تولید و قیمت فروش محصول
  • هزینه تمام شده هر کیلو انار برای صادرات هشت هزار ریال می باشد. تولید کنندگان این محصول را با نرخ ۲۰ تا ۴۰ هزار ریال صادر می کنند.
  • عدم شناسایی ارقام مناسب برای صادرات
  • اعتقاد صادرکنندگان به هزینه بر بودن بسته بندی و عدم تمایل آن ها به صادرات محصولات به صورت بسته بندی شده
  • عدم وجود بسته بندی مناسب و استفاده از کارتن ها و چسب های با کیفیت پایین
  • عدم شناخت صحیح از نیازهای بازار هدف
  • عدم همکاری شرکت های بیمه برای انارهای آفت زده

علاوه بر موانع تعرفه ای و عوارضی که بازارهای مصرفی بر کالاهای وارداتی وضع می کنند و به طور مستقیم قیمت کالاها را دست خوش تغییر می کنند. موانع دیگر نظیر استانداردها، نشانه گذاری و غیره نیز وجود دارند که مانع از گسترش تجارت میان کشورها می شوند در مورد صنایع غذایی به دلیل حساسیت بالای آن ها به آلودگی های مختلف، موانع غیر تعرفه ای نقش مهمتری را ایفا می کنند.

بررسی و تحلیل مزیت های رقابتی کشور در زمینه محصولات کشاورزی در حال حاضر بخش کشاورزی بیش از  ۱.۴ تولید نا خاص داخلی، ۱.۴ اشتغال، صادرات غیر نفتی، ٪۸۰ عرضه مواد غذایی و ۹۰% نیازهای واحدهای صنایع تبدیلی را تامین می کند. ۶۶ محصول کشاورزی (۴۱ محصول زراعی و ۲۵ محصول باغی ) ساختار اصلی تولیدات کشاورزی جهان را تشکیل می دهند.

به طور کلی کشور ایران از نظر تنوع محصولات باغی با ۱۵ محصول دارای مقام سوم در جهان (بعد از چین با داشتن ۱۷ و ترکیه و آمریکا با ۱۶ نوع محصول ) است. همچنین ایران در تولید محصولات کشاورزی جزء ۱۰ کشور اول جهانی می باشد به طوری که در تولید پسته، زعفران، خرما، انار، زردآلو و زرشک رتبه اول جهان را در اختیار دارد.

مزیت های رقابتی کشور در زمینه عرضه محصول انار

  • در زمینه تولید انار ایران رقیب جدی ندارد و می تواند انار یکی از محصولات صادراتی سود آور برای کشور باشد.
  • *ایران از نظر مقدار تولید انار، رتبه اول جهان را در اختیار دارد.
  • بیشترین تنوع انار جهان در ایران وجود دارد.
  • هر کیلو انار ۲.۵ تا ۳.۵ دلار ارز آوری دارد.
  • اهمیت ارز آوری محصول انار هر بشکه ۸ برابر هر بشکه نفت می باشد.
  • انار ایران نسبت به سایر کشورهای تولید کننده انار، کیفیت بالایی دارد.
  • انار ایران ارگانیک می باشد و هیچ سمی در باغات به کار نمی رود.
  • شرایط اقلیمی در ایران برای پرورش انار مناسب است.
  • انار قابلیت پرورش در تمامی مناطق بجز همدان را دارا می باشد.

راهکارهای دست یابی به وضعیت مطلوب عرضه محصول انار

  • درخت انار در مقابله به تنش های محیطی از جمله درختان مقاوم و سازگار کشور ایران می باشد شناخت ارقام مناسب هر منطقه از فعالیت های مهم تحقیقی در جهت توسعه ارقام انار می باشد. شناخت ارقام بر اساس خصوصیات طبیعی از جمله رنگ پوست، رنگ دانه، سفتی هسته و مزه صورت می گیرد.
  • برداشت انار بایستی بسته به نوع انار، همزمان با ظهور شاخص های کیفی و رسیدگی در آن باشد. دو عامل مهم در تشخیص زمان برداشت انار، اسیدیته (TA) و میزان جامدات محلول (SSC) موجود در آب انار می باشد.
  • عمل آوری در محل برداشت نظير: شستن، خشک شدن کردن، واکس زدن، ضدعفونی کردن (قارچ کشی) و بسته بندی می تواند ضمن کاهش عملیات حمل و نقل در نتیجه کاهش ضایعات انار در افزایش زمان ماندگاری و افزایش میزان صادرات آن نیز موثر باشد.
  • دما (C ۵) رطوبت (%۹۸ – ۹۰) ، و با استفاده از ترمیم حرارتی و اتمسفر کنترل شده در محیط انبار و یا درون ظروف بسته بندی ، میتوان زمان ماندگاری (عمر تجاری ) انار را به نحو قابل ملاحظه ای افزایش داده و کمک شایانی به افزایش صادرات آن نماید.
  • ایجاد استانداردهای اجباری برای بسته بندی و صادرات این محصول
  • برچسب اطلاعات واقعی ارزش غذایی که مورد درخواست برخی بازارهاست از طرف موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور به عنوان یکی از موارد برچسب محصول در استاندارد های اجباری اضافه شود.
  • کاربرد روش های نوین زیست فن آوری جهت شناسایی ارقام ، به نژادی و حفظ و ذخایر ژنتیکی انار
  • استفاده از مهندسین کشاورزی برای نظافت بر روی محصول از زمانی که بذر کاشته می شود تا زمانیکه به دست مصرف کننده می رسد.
  • تحقیق و پژوهش های کاربردی بر روی محصول انار، برای مثال تهیه واکسی ارگانیک مخصوص انار
  • جایگزینی گونه های تجاری انار و پرورش انارهایی با پوست و دانه قرمز با توجه به سلیقه کشورهای هدف
  • چیدن انار با میوه چین و توسط کارگران ماهر و جلوگیری از صدمه دیدن تاج انار
  • در اختیار قرار دادن جعبه های پلاستیکی برای بسته بندی انار و قرار دادن فقط یک انار در جعبه
  • آموزش نحوه قرار دادن انار در جعبه ها به کارگران در کارگاه بسته بندی:
  • بهتر است هر انار در یک پوشش ویژه (سبک، نازک و سوراخ دار) پوشانده شده، سپس در شانه های ویژه (مانند شانه تخم مرغ ) از جنس بسپار (پلیمری) و سلولزی گذاشته شود و روی ردیف اول از بالشتک یا نوارهای سلولزی بهره گیری شود.
  • سامان بخشیدن و ایجاد واحدهای سورتیگ و درجه بندی و بسته بندی میوه انار به همراه احداث و تکمیل سردخانه بالای صفر درجه جهت نگهداری محصولات باغی بخش کشاورزی
  • ابداع دستگاهی که بتواند انار را مثل کیوی و مرکبات مرتب و بسته بندی کند و از ارسال انار با تاج ضربه خورده و دارای کرم گلوگاه جلوگیری کند.
  • توجه به سلایق و مزاج های کشورهای هدف برای صادرات.
  • جلوگیری از میوه فله (برای مصارف تازه خوری و فرآوری “آبگیری”) با توجه به مشکلاتی که صدور ميوه فله انار برای کشور به خصوص صادرکنندگان ، کارگاه های سورت و بسته بندی و کارخانه های فرآوری ایجاد کرده است و باعث شده سود سرشاری نصیب کشورهای خریدار کند.
  • رعایت وزن خالص بسته های صادراتی
  • طبق مفاد صورتجلسه مورخ ۸۵.۵.۱۶ جلسه هماهنگی جمعی از صادرکنندگان میوه انار و تایید حاضران در جلسه ۸۵.۷.۱۰ مقرر گردید وزن بسته های انار برای صادرات به شرح ذیل باشد:

الف) حداکثر وزن بسته بندی میوه انار ارسالی به کشورهای اروپایی، کره جنوبی ، ترکیه و آذربایجان ۶ کیلوگرم باشد.

ب) حداکثر وزن بسته بندی میوه انار ارسالی به کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر کشورها ۱۲ کیلوگرم باشد.

  • ارائه راهکار مطمئن برای مبارزه با آفت کرم گلوگاه در باغات و تشخیص انارهای آلوده در کارگاههای سورت و بسته بندی .
  • با توجه به ظهور رقبای دیگر در بازارهای بین المللی مانند کشور های اسپانیا ، ترکیه و چین و لزوم حفظ جایگاه ممتاز کشور در بازار ، صدور میوه های با کیفیت بالا و بر طبق درخواست خریدار و احداث باغات جدید و اصلاح جایگزینی با ارقام تجاری پوست کلفت ، پوست قرمز و دانه قرمز پیشنهاد می گردد.
  • اجرایی شدن راه های صدور گواهی (EUREPGAP)  با توجه به درخواست کشورهای اروپایی برای صدور این گواهی از طرف مراجع ذیصلاح برای محموله های صادراتی انار.
  • صدور گواهی قرنطینه نباتی در تاریخ بازدید و بازرسی
  • بازاریابی توسط نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و یا به اصطلاح “بازاریابی دولتی” که می تواند کمک موثری برای گسترش بازار انار باشد.
  • ارایه طرح های تحقیقاتی و توصیه راهکار های اجرایی مطمئن در مورد مسائل و مشکلات کرم گلوگاه انار، آفتاب سوختگی ، شرایط نگهداری انار در سردخانه ، ضدعفونی پوست میوه، استفاده از واکس و کلا مسائلی که باعث بهبود وضعیت باغات و افزایش میزان صادرات میوه می شود.
  • با توجه به اینکه کره جنوبی بزرگترین کشور خریدار انار ایران می باشد که حداکثر خرید آن10-7 هزار تن در سال می باشد و علیرغم حضور فعال شرکت های کره ای برای خرید محصولات مصرفی خود در ایران، مقررات سختی برای صدور انار کنسانتره آن از جمله وضع تعرفه ۵۰ درصد و پرداخت قسمتی از LC بعد از تحویل از کالا در کره وضع کرده اند.

شرکت های صادر کننده از مسئولین انتظار دارند در مذاکرات دو جانبه نسبت به این مساله و لزوم تسهیل حضور شرکت های ایرانی در کره جنوبی و صدور میوه های دیگر از جمله کیوی مساعدت فرمایند.

  • استفاده از کارتن های مرغوب بسته بندی و کانتینرهای یخچال دار که لازم است مراجع ذیربط نسبت به در اختیار قرار دادن این امکانات به صادرکنندگان مساعدت فرمایند.
  • با توجه به صدور میوه نامرغوب توسط بعضی شرکت ها ، لزوم اجباری شدن استاندارد انار و با صدور انار طبق مفاد استاندارد میوه انار (تهیه شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ) می تواند موثر واقع شود.
  • جلوگیری از صدور ميوه فله انار با راهکارهای اجرایی از جمله عدم صدور گواهی قرنطینه از طرف سازمان حفظ نباتات. و راه اندازی و احداث پایانه صادراتی انار در استان های انارخیز ، خواهان تسریع در این واحد با همکاری وزارت بازرگانی و مدیریت جهاد کشاورزی استان
  • تشکیل شرکت های بازرگانی، با توجه به اینکه بنگاه ها به تنهایی قادر به بازاریابی محصولات خود به دلیل مشکلات مالی نیستند، این امکان فراهم می شود که از طریق این شرکت های صادراتی محصولات بنگاه های کوچک در بازارهای بین المللی با قدرت رقابت پذیری بالا به فروش رود.
  • ادغام و تشکیل هلدینگ، در این ترکيب و ساختار بنگاه ها تغییر کرده و شرکت ها در کنار هم و نه به عنوان رقیب فعالیت خواهند کرد.
  • تحت لیسانس شرکت های با برند معروف :
  • شرکت های کوچک می توانند با تحت لیسانس شدن شرکت های با برند معروف مشکلات مربوط به بازاریابی و احیانا تامین مالی را برطرف نمایند.
  • تشکیل خوشه های صنعتی مواد غذایی که می تواند قدرت رقابتی بنگاه های کوچک و متوسط کشور به ویژه مواد غذایی را افزایش داده و پیمودن مسیر بازار جهانی را آسان تر نماید.
  • حضور موثر شرکت های صادراتی مواد غذایی در نمایشگاههای بازارهای الویت دار با حمایت مالی دولت می تواند در توسعه صادرات موثر باشد.